zaterdag 29 oktober 2011

De Vasari Gang

De Corridoio Vasariano, of wel de Vasari gang, maakt deel uit van het Uffizi museum. Deze 'geheime gang' loopt vanaf het Palazzo Vecchio (gemeentehuis) naar het Uffizi museum, over de Ponte Vecchio en de daken van de stad en komt uiteindelijk bij de Boboli tuinen (Palazzo Pitti) uit.


Foto: Copyright ontdekflorence (R. v/d Wielen)
Hashtag album op Instagram: #ontdekflorence
Een ontdekkings reizigers 'Must Do'
De gang is alleen door middel van reservering een paar keer per jaar te bezoeken en maakt deel uit van de 'verborgen schatten' van Florence. Dit unieke 'museum' heb ik dan ook in 'mijn' stedengids 100% Florence (Mo'Media) gezet, want als echte 'ontdekkings reiziger' mag je een bezoek aan de Vasari Gang  niet missen!

Uffizi Museum
Foto: Copyright ontdekflorence (R. v/d Wielen)
Hashtag album op Instagram: #ontdekflorence
Mijn bezoek aan de Vasari Gang
Vorige week heb ik voor de tweede keer de Vasari Gang bezocht samen met een vriendin. Het was een geweldige druilige dag, dè perfecte weersomstandigheid om deze misterieuze gang te (her)ontdekken. Ik had al weken van tevoren twee kaartjes gereserveerd via het Uffizi museum.


De deuren gaan open...
Om 9.00 word de deuren naar de gang (rechts van zaal n°25) geopend en kunnen we (ongeveer 15/20 personen) eindelijk de gang in. Gelijk vallen de prachtige fresco's op. De gids legt het een en ander over de Corridoio Vasariano uit.

Foto: Copyright ontdekflorence (R. v/d Wielen)
Hashtag album op Instagram: #ontdekflorence
Het verhaal over dè Gang...
De gang werd in opdracht van Cosimo I de'Medici gebouwd door Vasari die de gang in slechts 5 maanden realiseerde. en loopt dus van Palazzo Vecchio (waar de familie de'Medici de politiek bedreven) via het Uffizi Museum (waar zich de administratieve kantoren bevonden) naar Palazzo Pitti (waar de familie de'Medici woonde). De gids legt ons uit (in het Italiaans, van engels is geen sprake) dat de gang werd gebouwd om  levensbedreigende situaties voor de de'Medici familie te vermijden (in verband met aanslagen). De gang fungeerde ook als vluchtweg bij een eventuele revolutie en zorgde er gelijk voor dat de belangrijke leden van de de'Medici familie zich niet persé tussen het gepeupel hoefde te begeven.

Uitzicht op de Ponte Vecchio
Foto: Copyright ontdekflorence (R. v/d Wielen)
Hashtag album op Instagram: #ontdekflorence
Het schilderij en de bomaanslag...
Voordat we de gang inlopen, vertelt de gids iets over het grote beschadigde schilderij van de kunstenaar Gerrit van Honthorst. Dit schilderij, L'adorazione dei pastori',  hing precies tegenover het raam waaronder in 1993 de maffia bom werd geplaatst. Het glas en de hitte beschadigde dit schilderij zodanig dat er weinig te redden viel. Tien jaar later werd de 'L'adorazione dei Pastori' voor 50% gerestaureerd en wordt nu 'gebruikt' als simbool van die verschrikkelijke aanslag waarbij 5 mensen om het leven kwamen.

Uitzicht vanuit de Gang....
Foto: Copyright ontdekflorence (R. v/d Wielen)
Hashtag album op Instagram: #ontdekflorence

De Vasari gang is 1 km lang...
De Vasari gang is bijna 1 km lang en zeer smal (zo'n 3,5 meter breedt), je moet echt uitkijken niet per ongeluk tegen de schilderijen aan te lopen. Het is een inmens gevoel zo dicht bij de schilderijen te kunnen komen.  Aan de rechterkant hangen de Toscaanse kunstenaars en aan de linkerkant de Italiaanse kunstenaars. De schilderijen komen bijna allemaal uit 16de en 17de eeuw.

Foto: Copyright ontdekflorence (R. v/d Wielen)
Hashtag album op Instagram: #ontdekflorence
De grootse zelfpotretten collectie van de wereld...
Het hoogtepunt zijn de zelfpotretten van bekende kunstenaars die Cardinaal Leopoldo de'Medici verzamelde voor de de'Medici familie. Aan het begin werden de portretten in nature betaald, zoals kisten met verse worst, honing, wijn en andere lekkernijen. Langzamerhand werd de zelfpotretten collectie van Leopoldo de'Medici steeds beruchter en beroemder. Was je een kunstenaar die meetelde, dan bezat Cardinaal leopolde de'Medici jou potret. Tussen de collectie hangen onderandere een potret van Rembrandt en Chagall.


Uitzicht op de Ponte Vecchio...
Foto: Copyright ontdekflorence (R. v/d Wielen) 2011
Hashtag album op Instagram: #ontdekflorence

De Ponte Vecchio en het uitzicht...
Eenmaal bij de Ponte Vecchio aangekomen, heb je een prachtig uitzicht vanuit grote ramen. Deze ramen werden aangebracht ter gelegenheid van het bezoek van Hitler aan Mussolini. Het verhaal gaat dat Hitler zo onder de indruk was van de brug en het uitzicht, hij de Ponte Vecchio tijdens de tweede wereldoorlog bespaarde.

Uitzicht op de Ponte Vecchio en Ponte Santa Trinità
Foto: Copyright ontdekflorence (R. v/d Wielen) 2011
Hashtag album op Instagram: #ontdekflorence
De toren en de kerk...
Even verderop maakt de gang een gekke bocht. Hier werd de gang om de Middeleeuwse Toren dei Manelli ,heengebouwd, omdat de eigenaar zijn deel van de toren niet wou afstaan. Een ander leuke 'pitstop'  is de grote opening van waaruit je de Chiesa di Santa Felicità kunt zien. Hier woonden de familie de'Medici ongestoord de mis bij. Deze kerk is overigens één van de meest antieke kerken van Florence. Hier kun je bijvoorbeeld een paar van de belangrijkste renaissance kunstwerken zien, zoals de 'Deposizione del Pontorno' (olie op hout, 1525-1528). Maar we moeten verder.. en verwonderd turend naar de mooiste potretten groot en klein, zijn we, voordat we het weten, aan het eind van de gang. We in de Boboli tuin uit.... en het regent nog steeds pijpenstelen, tijd voor een lekker capuccino ....


Palazzo Pitti..
Foto: Copyright ontdekflorence (R. v/d Wielen) 2011
Hashtag album op Instagram: #ontdekflorence

De Vasari gang is geopend van :
5/10/2011 tot 16/12/2011
Aanvang: 
(De tour duurt ongeveer 1 1/2 uur en is alleen in het Italiaans)
Wo en vrij om 14.00 en 16.30
do om 9.00 en 11.30
Entree: 
€ 15
Reserveringen: 
Tel: 0039 (0)55-294883 (Firenze Musei)



Note 1°: Elke dag een paar mooie foto's van Florence? Volg ontdekflorence op Instagram en Inkstagram! 
Note 2°: Er mogen geen foto's gemaakt worden in de Vasari gang 



maandag 24 oktober 2011

Museo Stefano Bardini, een ware inspiratie bron


Het Museum Stefano Bardini (1836-1922) werd gesticht door één van de belangrijkste Italiaanse antiekhandelaren, Stefano Bardini. Bardini besluit al zijn collecties uit de middeleeuwen en de renaissance, onder te brengen in een groot Palazzo vlakbij de Arno, ex kerk en klooster van San Gregorio della Pace. Later doneert hij zijn gehele collectie aan de gemeente van Florence. 'Zijn' museum maakt nu deel uit van de 'Musei Civici Fiorentini' (Florentijnse gemeentlijke musea) .


Het bijzondere aan Museo Stefano Bardini is, dat je eigenlijk meer het idee krijgt dat je bij een binnenhuisarchitect op bezoek bent. De gouden lege lijsten tegen een kobalt blauwe muur. De originele stukken die verwerkt zijn in de inrichting van het Palazzo en de mooie beeltjes op een antiek dressoir. Het is absoluut niet het oude stoffige museum dat je zou verwachten, maar een ware inspiratie bron voor elke bezoeker.



Wil je dit museum graag bezoeken ? Dan is hier alvast wat handige informatie:

Waar *
Via dei Renai 37 (Zone Oltrarno / Ponte alle Grazie)
Bus n°12, 23, C & D
Wanneer *
ma&vrij-zo 11.00 - 17.00
Hoeveel *
€ 5 (€ 4 of € 2 met korting)
Contact *
Telefoon: +39 (0)55 2342427


Note 1: dit museum maakt deel uit van het initiatief: Pass dei Tesori

Note 2: Dit museum is ook geschikt voor kinderen, er worden bijvoorbeeld elke zondagochtend (11.00 - 12.30) en middag (15.00 - 16.30) workshops gehouden voor de hele familie (kinderen vanaf 7 jaar).

 Note 3: Photo credits


maandag 17 oktober 2011

Het museumhuis van Stibbert


Het Museo Stibbert is een onverwacht en minder bekend museumhuis dat zich net iets buiten het centrum van de stad bevindt (Zone Fortezza da Basso). Een triomf van goud en schatten, schilden, ridderuitrustingen en schilderijen, het lijkt wel een sprookje. Dit is de tempel, het rijk, van de kunstverzamelaar Frederick Stibbert (1836 - 1906).


Stibbert profiteerde van zijn veelzijdige natuur als internationaal financieel adviseur, wereld reiziger en gepassioneerd kunstverzamelaar, om 50 jaar lang de antiek handel in Europa te controleren en zijn ambitieuze project te realizeren: Villa di Montughi om te bouwen tot 'zijn museum'.


Laat je in dit unieke museum meevoeren door de grote passie die deze Engelsman had voor de geschiedenis van de kledendracht en oorlogsuitrustingen uit het verre oosten en Japan. Bezoek ook het Park Stibbert met zijn prachtige Limonaia (gebouw waar de citrusbomen in de winter werden ondergebracht), paardenstal en Egyptische tempeltje dat bij de vijver van het park staat en door Stibbert zelf gemaakt werd. Wil je even uit de drukte van de stad, wil je even wat anders? Dan is Museo Stibbert dè plek om even tot jezelf te komen.


Wil je dit museum graag bezoeken ? Dan is hier alvast wat handige informatie:

Waar *
Via Stibbert 26 (Zone Fortezza da Basso)
Bus n°4
Wanneer *
Ma-wo 10.00 - 14.00
vrij-zo 10.00 - 18.00
Elke donderdag gesloten
Hoeveel *
€ 10 (€ 8 met korting) 
inclusief entree tot een aantal
musea in Florence, kijk voor meer
informatie:
Contact *
Telefoon: +39 (0)55 475520
 info@museostibbert.it


Foto's: Via Google 




dinsdag 11 oktober 2011

Museo Horne, een Engelsman in Florence

In 1911 koopt Engels architect en kunsthistoricus Herbert Percy Horne, het Palazzo Corsi in Via de' Benci. In dit mooie Palazzo brengt Horne zijn grote collectie, schilderijen, sculpturen, tekeningen en meubels onder. In 1926 overlijd Horne en laat hij zijn collectie (die ondertussen meer dan 6000 stukken telt) achter aan de Italiaanse staat.


Vandaag de dag is het Museo Horne nog steeds ingericht zoals de architect en kunsthistoricus het graag wou: Een geraffineerde expositie van schilderijen en sculpturen ( van Giotto en Masaccio tot Giambologna ) maar vooral een echt huis; 'versierd' met de mooiste meubels en kunstwerken uit de 12de t/m de 16de eeuw.


Het Horne museum is een prachtige plek voor diegene die meer willen weten over het Florentijnse verleden. Ontdek in elke kamer van het museum de gebruiken, de gewoontes en de Florentijnse kunst, zo krijg je echt het gevoel even terug te gaan in de tijd. Een bezoek aan dit minder bekende maar niet minder mooie museum maakt je verblijf in Florence zeker een stuk interessanter!


Wil je dit museum graag bezoeken ? Dan is hier alvast wat handige informatie:

* Waar *
Via  de' Benci 6 (Zone Santa Croce)
Bus n°23, C1, C3 
* Wanneer *
1 Okt - 15 april: ma, di, do 9.00 - 13.00, vrij-zo 10.00 - 17.00 
(woensdag gesloten)
16 april - 30 sept: ma - za 9.00 - 13.00 
(zondag gesloten)
Hoeveel *
€ 6 (€ 4 met korting)
Contact *
Telefoon: +39 (0)55 244661
 info@museohorne.it


Foto's: Museo Horne Firenze




woensdag 5 oktober 2011

Foto's van de Giardino delle Rose

Giardino delle Rose
Foto: R. v/d Wielen voor Ontdek Florence Copyright 2011
Giardino delle Rose
Foto: R. v/d Wielen voor Ontdek Florence Copyright 2011
Giardino delle Rose
Foto: R. v/d Wielen voor Ontdek Florence Copyright 2011

Giardino delle Rose
Foto: R. v/d Wielen voor Ontdek Florence Copyright 2011
Giardino delle Rose
Foto: R. v/d Wielen voor Ontdek Florence Copyright 2011
Giardino delle Rose
Foto: R. v/d Wielen voor Ontdek Florence Copyright 2011
Giardino delle Rose
Foto: R. v/d Wielen voor Ontdek Florence Copyright 2011
Giardino delle Rose
Foto: R. v/d Wielen voor Ontdek Florence Copyright 2011



maandag 3 oktober 2011

De Rozentuin, een oase van rust in de stad


Uitzicht op de daken van de stad vanaf de Giardino delle Rose.
Foto: R.v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011


Florence kent meerdere tuinen & parken, de een wat minder bekend dan de ander. De Rozentuin behoort tot de laaste categorie. Voorheen was de tuin alleen  tijdens de maanden mei en juni te bezoeken, maar dat is gelukkig dit jaar veranderd. Al vanaf het voorjaar (2011), kun je de rozentuin het hele jaar door bewonderen van 's morgens vroeg tot zonsondergang.

Foto: R.v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011

Een korte geschiedenis van de 'Giardino delle Rose'
In 1865 werd de 'Giardino delle Rose' (de rozentuin) door Giuseppe Poggi  (Architect Piazzale Michelangelo) aangelegd. De tuin bestaat uit ongeveer een hectare grond en ligt tegen de heuvel van San Miniato, net onder Piazzale Michelangelo, aan. Je hebt overigens vanaf de rozentuin een prachtig uitzicht over de daken van de  stad en over de oude verdedigingsmuur.

Een van de 12 kunstwerken van Folon in de Giardino delle Rose
Foto: R.v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011

De restauratie, de Japanse tuin en Folon
De tuin werd dit jaar eindelijk gerestaureerd. Er zijn 12 beelden/kunstwerken van de Belgische kunstenaar Folon geplaatst, die hier hun permanente plek hebben gevonden. Er is ook een klein deel van de tuin ingericht als Japanse tuin (De Shorai tuin) deze en de zen tempel "Kodai-Ji" werden door de Japanse stad Kyoto aan Florence geschonken in 1998.

De Japanse tuin in de Giardino delle Roze
Foto: R.v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011

Een oase van rust ook voor Kinderen
In deze oase van rust kun je heerlijk over de paden lopen en uitrusten op een
van de mooie houten banken. Je kunt ook gewoon lekker op het gras even van
de zon en het uitzicht genieten. De rozentuin is ook geschikt voor kinderen, die kunnen hier vrijwel zonder enig gevaar rond lopen. Je kunt er ook met de wandelwagen in, bijna alle paden zijn verhard. Houd er wel rekening mee dat er meerdere trappen aanwezig zijn want de tuin is op terassen gebouwd.

Op de achtergrond een van de 12 kunstwerken van Folon
Foto: R.v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011

Er zijn meerdere ingangen naar de rozentuin;  
1. Als je vanaf San Niccolò komt (vanaf 'beneden' om dat zomaar te zeggen)
dan kun je op de kruising van Via del Monte Alle Croci en Via di San Salvatore
al Monte (trap), een klein hekje door die tijdens de openingstijden altijd open
staat.
2. De hoofdingang van de tuin is halverwege de trap (Via di San Salvatore al
Monte) die naast de Piazzale Michelangelo (net voor de ijssalons van het plein) naar beneden loopt.

Een van de 12 kunstwerken van Folon met op de achtergrond de villa van de tuin
Foto: R.v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011

Openingstijden:
- De tuin is het hele jaar open van 8.00 tot zonsondergang !
- De maanden Mei en Juni zijn de mooiste maanden, dan staan er meer dan 1000 verschillende rozen in bloei (waaronder 350 antieke soorten).


Note:
Deze tuin heb ik ook in 'mijn' 100% Florence reisgids (Mo'Media) geplaatst. In wandeling drie kom je hier langs. Ik vind het een echte aanrader, omdat de tuin nog weinig bekend is bij de toerist (en de Florentijnen) maar vooral om te laten zien dat Florence meer is dan alleen gebouwen en drukte! Florence kan ook rust en natuur zijn en daar is deze kleine tuin een goed voorbeeld van.

Foto: R.v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011