vrijdag 30 september 2011

De stedengids 100% Florence is uit !



Eindelijk dan! Op Bol.com is 'mijn' stedengids TE KOOP ! Wil je de gids graag online kopen? Ga dan naar mijn website: www.ontdekflorence.nl en volg daar de link naar de gids (Koop je de gids via mijn site dan gaat 5% van de waarde - 0.49 ct - naar mij toe, zo kan ik weer meer tijd en energie steken in Ontdekflorence :-) Alvast bedankt!

Heb je vragen of suggesties ? Laat dan een reactie achter... :-)




dinsdag 27 september 2011

Gucci Café, Gift shop en museum in Florence

Vanaf morgen kun je het nieuwe Gucci museum bezoeken, wat kun je er allemaal doen en zien voor de € 6 entree ? (de helft hiervan gaat naar de gemeente van Florence die hiermee de oude 'palazzi' van de stad mee op gaat knappen)
Gucci Bamboo tassen. Foto: La nazione (photopress)

Meer dan een Museum
Een Icon Store, een bookshop, een caffè en een gift shop vullen het Gucci museum aan. Het museum is in verschillende thematische ruimten onderverdeeld die uiteraard altijd de inspiratie meekrijgen van de iconische motieven en symbolen van Gucci.

Gucci bookstore en Caffè. foto: La nazione (photopress)

Gucci Caffé en gadgets
Op de begane grond bevindt zich het Gucci Caffè, een ruimte waar toeristen en Florentijnen samen komen voor een kopje koffie. In dezelfde tuimte begeeft zich de gift shop waar je exclusieve Gucci items kunt kopen zoals; iphone en ipad cases, exclusieve reuk kaarsen, stoffen tassen, kaarten, luxe pennen en chocolade. Dit alles met het trademark Gucci Museo !

Gucci foulards. Foto: La nazione (photpress)
Tekst: Gucci.com (vertaling: moi)
Foto's: La nazione (photopress)

donderdag 22 september 2011

De boerenmarkt van Florence


Foto: R. v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011

Wat is nou leuker dan iets te eten of te drinken mee te nemen uit Florence als souvenier ? Voor jezelf, of voor je vrienden . En vergeet natuurlijk je familie niet, die zijn dol op die Italiaanse lekkernijen!

Foto: R. v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011
Elke eerste zaterdag van de maand (openingstijden: 9.00 - 19.00) wordt midden in de stad, op Piazza della Repubblica, een boerenmarkt gehouden. 44 Locale boeren (waarvan 21 biologische boeren zijn) bieden hier hun eigen produkten aan.

Foto: R. v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011
Direct van de boer; wijn, olijfolie, saffraan, trufels, honing, maar ook vleeswaren, pasta, groenten en fruit en nog heel veel meer! Je vindt het allemaal op de 'Mercatale' van Piazza della Repubblica.

Foto: R. v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011


maandag 12 september 2011

Het Gucci museum in Florence

26 september is het dan zover, het museum van het beroemde Italiaanse modemerk Gucci opent haar deuren. Het Palazzo della Mercatanzia dat aan het centrale Piazza della Signoria staat, wordt niet alleen toneel van kleding en accessoires, maar ook van foto's, afbeeldingen en de meest bijzondere creaties van de afgelopen jaren zoals de Gucci Cruiser Bicycle.

De nieuwe Gucci reclame campagne 2011/12 & de Gucci Cruiser bicycle


90 jaar Guccio Gucci
Het modehuis (Guccio) Gucci viert haar 90 jaar in Florence, waar het merk in 1921 werd geboren. Bij de grote opening worden onder andere de namen van Madonna en Jennifer Lopez genoemd. Na de 'Grand Opening' van het museum worden de gasten via 'The Red Carpet' naar het gala diner worden geleid in de prachtige zaal 'Sala dei 500' van het Palazzo Vecchio / Palazzo della Signoria (gemeentehuis van Florence).

Foto: R. v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011
Het Gucci museum
Het museum bestaat uit 3 verdiepingen die zich verdelen over 1700 m2. Een groot deel van het museum zal geheel gewijd zijn aan de ruitersport, waaraan het merk Gucci vanaf het begin af aan al verbonden is. Dit kun je onder andere terug zien in de beroemde paarden bitten die op bijna elke tas terug te vinden zijn. Naast de ruitersport zal er aandacht besteed worden aan kleding en accessoires die speciaal voor beroemde personages werden ontworpen en aan oud archief materiaal, foto's en afbeeldingen.

Limited edition Gucci bag met paarden bitten

Palazzo della Mercatanzia
Het Palazzo della mercatanzia werd overigens rond 1300 gebouwd en werd het middelpunt van de federatie die de interressen van de Florentijnse handelaren moest beschermen in het buitenland. Vervolgens werd het gebouw gebruikt als rechtbank waarin de geschillen tussen handelaren werden behandeld.




donderdag 8 september 2011

Foto's Rificolona 2011


Rificolona feest 2011 Parco dell'Albereta, Florence, Italie
Muziek, kinderen, ouders en heel veel kleurrijke en zelfgemaakte lantarens en lampionnetjes !

Foto: R. v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011

Foto: R. v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011

Foto: R. v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011

Foto: R. v/d Wielen voor Ontdekflorence copyright 2011



dinsdag 6 september 2011

Rificolona, het feest van de gekleurde lampionnetjes

Het feest van de 'Rificolona' wordt uitsluitend gevierd in de gemeenten Firenze en San Giovanni Valdarno. De Festa della Rificolona is een authentiek en origineel Florentijns feest vol volkse traditie en antieke folklore.

Foto: turismo2.it
Elke jaar op 7 september kwamen de boeren uit de hele regio van Florence naar de kerk van de Santissima Annunziata , om de geboortedag van Maria te vieren. ook werd er altijd een grote boerenmarkt op het plein voor de kerk gehouden. Hier brachten de boeren hun waren zoals paddestoelen, kazen en stoffen aan de man.

Foto: cortecavalli.it
Om bij de stad te komen liepen de boeren dag en nacht door. Na zonsondergang staken zij hun vrolijk gekleurde lantaars aan, gemaakt van stof en papier. De lantarens werden aan stokken gehangen om het licht van de lantarens nog beter te kunnen verspreiden en zodoende beter de weg te kunnen zien.

Tekening: margheritamicheli.blogspot.com
De lantarens/lampionnetjes zijn nog steeds het meest karakteristieke onderdeel van het vrolijke 'Rificolona' feest. Honderden lantarentjes/lampionnetjes van papier worden door kinderen (en jeugd) aan stokken door de straten van de stad en langs de rivier de Arno gedragen.

Zelfgemaakte lantarens en lampionnetjes
Wil jij dit feest ook graag meemaken? 
Om 20.00 wordt de groep 'pelgrims' die vanaf Impruneta zijn komen lopen, op Piazza Santa Felicità verwacht. Hierna komt de 'stoet' via Ponte Vecchio, Por Santa Maria, en Via Vacchereccia in Piazza della Signoria  aan. Hier komen alle 'lantarens en lampionnetjes' van de hele stad bijelkaar en onder leiding van een vrolijk orkest wordt het feest voortgezet op Piazza Santissima Annunziata.


Rificolona met de Locals vieren ?
Kom dan naar Firenze Sud op 7 september voor het Rificolona feest;
Vanaf 20.45 kun je in het Park Albereta (Parco dell'Albereta) luisteren naar de vrolijke muziek van de band Broken Flowers. Laat het gezicht van je kinderen kleuren door de aanwezige sminkartiesten of kijk naar de kunsten van de grafiti artiesten die hun beste beentje voortzetten.....Veel plezier!



vrijdag 2 september 2011

De nieuwe 100% Florence reisgids


Wil je de mooiste bezienswaardigheden van Florence zien, maar ook lekker shoppen en culinair genieten? Wil je niet alleen de toerist uithangen, maar de stad ook beleven zoals de Florentijnen dat doen?

Gezellig shoppen in Borgo la Croce of de koepel van de Dom beklimmen. Maak een mooie wandeling door de Giardino Bardini en beleef de zonsondergang vanaf Piazzale Michelangelo. Drink een lekker aperitiefje in de volksbuurt San Niccolò en ga daarna lekker Toscaans eten in Oltrarno..

Met de stedengids 100% Florence (mo'media) op zak, bezoek je Florence als geen ander! Vanaf eind september 2011 in de winkels en online te verkrijgen !!

En o ja de gids is geschreven door: Moi ;-) (Meer achtergrond info volgt)




donderdag 1 september 2011

Het Pinocchio park in Collodi

Collodi is een klein dorp in Toscane en ligt 79km van Florence (ongeveer 1 uur met de auto). Dit schattige dorpje is bekend over de hele wereld dankzij de schrijver Carlo Lorenzini, die hier zijn 'Avonturen van Pinocchio' schreef. De 'Avonturen van Pinocchio'  is het meest gedrukt en vertaalde niet religieuze boek van de wereld.

Eén van de vele vertalingen van Pinocchio
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011
HET PARK VAN PINOCCHIO
Het Park van Pinocchio werd in 1951 gesticht, waarbij verschillende kunstenaars werden betrokken. In 1963 werd het park verrijkt met een mooie tuin. Door middel van een parcours kom je hier langs de 21 beelden van kunstenaar Pietro Porcinai en de verschillende structuren en gebouwen van architect en designer Marco Zanuso. Samen vertellen zij met hun beeldende kunst het verhaal van Pinocchio.

Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011


DE VERHALENVERTELLER & OUDE DRAAIMOLENS
Het park op zich doet een beetje oud en vervallen aan. Bij aankomst is er een klein theatertje waar twee keer per dag de verhaalenverteller het verhaal van Pinocchio vertelt (uiteraard alleen in het Italiaans) even verderop is er een klein klimrek en staan er twee oude huifkarren. Aan je rechterzijde vind je oude draaimolens (die het overigens niet doen). Via het grote plein in Mozaik, waar het verhaal van Pinocchio wordt afgebeeld,  kom je bij het 'Paese dei Balocchi'.

Pinocchio op het grote plein met mozaik versierd.
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011


DE 'PAESE DEI BALOCCHI'
Het Paese dei Balocchi is de tuin (park) die in 1963 werd toegevoegd en is echt het leukste deel van het geheel. Langs de nauwe paden kom je de beelden tegen die in chronologische volgorde het verhaal van Pinocchio vertellen. Note: deze tuin is niet geschikt voor wandelwagens!


La Fata (de Fee)
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011


EEN PERSOONLIJKE NOTE
Ik heb het Park van Pinocchio bezocht met kinderen van 2 en 4 jaar en die vonden het prachtig! Ben je wat langer in Florence en omgeving en hebben je kinderen het wel even gehad met al die kunst en monumenten, dan is het Park van Pinocchio zeker een leuk alternatief!

'Il gatto e la volpe' (de kat en de vos)
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011

INFO& LINK
Entree: € 11  - € 8 kinderen (3-14 jaar) (hoogseizoen)
Kijk op de website van Pinocchio voor meer informatie!

'La Balena' (de walvis)
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011


DE VOLGENDE KEER
Naast het Park van Pinocchio kun je ook het schattige dorpje van Collodi bezoeken maar ook de prachtige Garzoni tuin die geheel in Barokstijl is aangelegd en het kleine Butterfly House. Maar hier vertel ik meer over in mijn volgende 'Post'....

Het dorp Collodi
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011